Skip to header Skip to main navigation Skip to main content Skip to footer

User account menu

  • Log in
Home
Workshop Calculation and Science
ITI Workshop Calculation & Science – Complete Study Guide

Main navigation

  • Home
  • Question Paper
  • Syllabus
  • Video
  • Employability Skills (opens in new tab)
  • Engineering Drawing (opens in new tab)
  • Hunnarbaaz (opens in new tab)
  • ITI Tools (opens in new tab)
  • Syllabus (opens in new tab)

इकाई, भिन्न - इकाइयों का वर्गीकरण Unit, Fractions - Classification of Unit

By Anand | 11:44 AM MST, Sun November 01, 2026

वर्कशॉप कैलकुलेशन एवं साइंस - फिटर

इकाई, भिन्न - इकाइयों का वर्गीकरण

आवश्यकता

सभी भौतिक राशियों को मानक मात्राओं के रूप में मापा जाता है।

इकाई

इकाई वह मानक या निश्चित मात्रा है जिसका उपयोग उसी प्रकार की अन्य राशियों को मापने के लिए किया जाता है।

वर्गीकरण

इकाइयों को दो भागों में वर्गीकृत किया जाता है – मूल इकाइयाँ और व्युत्पन्न इकाइयाँ।

मूल इकाइयाँ

लंबाई, द्रव्यमान और समय जैसी मूल राशियों की इकाइयाँ।

  • Read more about इकाई, भिन्न - इकाइयों का वर्गीकरण Unit, Fractions - Classification of Unit
  • Log in to post comments

लघुत्तम समापवर्त्य (L.C.M)

By Anand | 12:42 PM MDT, Sat October 31, 2026

लघुत्तम समापवर्त्य (L.C.M)

परिभाषा

LCM वह सबसे छोटी संख्या है जो दी गई सभी संख्याओं से पूर्णतः विभाजित होती है।

अभाज्य गुणनखंड विधि

उदाहरण 1: 20, 66, 128 का LCM ज्ञात करें

  • 20 = 2 × 2 × 5
  • 66 = 2 × 3 × 11
  • 128 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2

सभी अभाज्य संख्याओं की उच्चतम घात लें:

LCM = 27 × 3 × 5 × 11 = 42240


उदाहरण 2: 78, 128, 196 का HCF ज्ञात करें

  • Read more about लघुत्तम समापवर्त्य (L.C.M)
  • Log in to post comments

तापमान (Temperature)

By Anand | 12:25 PM MDT, Sat October 31, 2026

तापमान (Temperature)

स्केल

जमाव बिंदु

उबाल बिंदु

सेंटीग्रेड (°C)

0°C

100°C

फारेनहाइट (°F)

32°F

212°F

केल्विन (K)

273 K

373 K

रिआम्यूर (°R)

0°R

80°R


 

  • Read more about तापमान (Temperature)
  • Log in to post comments

बल (Force)

By Anand | 12:31 PM MDT, Wed October 28, 2026

बल (Force)

C.G.S पद्धति में:
बल (डाइन) = द्रव्यमान (g) × त्वरण (cm/s²)

F.P.S पद्धति में:
बल (पाउंडल) = द्रव्यमान (lb) × त्वरण (ft/s²)

M.K.S पद्धति में:
बल (न्यूटन) = द्रव्यमान (kg) × त्वरण (m/s²)


 

इकाई

मान

1 डाइन

1 g × 1 cm/s²

1 पाउंडल

1 lb × 1 ft/s²

1 न्यूटन

  • Read more about बल (Force)
  • Log in to post comments

Workshop Calculation Semester 3 July 2017

  • Read more about Workshop Calculation Semester 3 July 2017

Workshop Calculation & Science (Semester-III) MCQs

  1. (17)^? × (17)^? = 17⁴
    a) 2.25
    b) 2.75
    c) 4.25
    d) 4.5
    Answer: b) 2.75
  2. Matrix equation → value of x:
    a) 1/2
    b) 1
    c) 2
    d) 3/2
    Answer: b) 1
  3. Logarithmic expression value of x:
    a) 1.45
    b) 1.88
    c) 2.9
    d) 3.7
    Answer: b) 1.88
  4. If 5^? = 3125, value =
    a) 25
    b) 125
    c) 625
    d) 1625
    Answer: b) 125
  5. Equation → x =
    a) 0
    b) 2
    c) 4
    d) 6

Workshop Calculation Semester 2 July 2018

  • Read more about Workshop Calculation Semester 2 July 2018

Workshop Calculation & Science (Semester-IV) MCQs

  1. CP = Rs.10,800, profit = 10%, SP =
    a) 11,880
    b) 13,200
    c) 12,000
    d) 10,000
    Answer: a) 11,880
  2. Manufacturer 10%, wholesaler 15%, retailer 25%, retail price Rs.1265 → cost price =
    a) 725
    b) 800
    c) 965
    d) 1012
    Answer: b) 800
  3. CI: 15320 → 30640 in 6 years, rate =
    a) 12%
    b) 13%
    c) 11%
    d) 14%
    Answer: b) 13%
  4. SI problem → amount Rs.3584 in 219 days @4%, principal =
    a) 3400

विद्युत राशियाँ

By Anand | 12:32 PM MDT, Sat October 17, 2026

विद्युत राशियाँ

प्रतीक

राशि

इकाई प्रतीक

इकाई नाम

सूत्र

V

विद्युत विभव

V

वोल्ट

V = W/A

E

विद्युत वाहक बल (EMF)

V

वोल्ट

V = W/A

I

विद्युत धारा

A

  • Read more about विद्युत राशियाँ
  • Log in to post comments

क्षेत्रफल की इकाइयाँ

By Anand | 12:04 PM MDT, Tue October 13, 2026

क्षेत्रफल की इकाइयाँ

इकाई

मान

वर्ग मिलीमीटर

1 mm²

वर्ग सेंटीमीटर

1 cm² = 100 mm²

वर्ग डेसीमीटर

1 dm² = 100 cm²

वर्ग मीटर

1 m² = 100 dm²

आर

1 a = 100 m²

हेक्टेयर

1 ha = 100 a

  • Read more about क्षेत्रफल की इकाइयाँ
  • Log in to post comments

रूपांतरण गुणांक

By Anand | 12:02 PM MDT, Tue October 13, 2026

रूपांतरण गुणांक

रूपांतरण

1 इंच = 25.4 mm

1 mm = 0.03937 इंच

1 मीटर = 39.37 इंच

1 माइक्रोन = 0.00003937 इंच

1 किलोमीटर = 0.621 माइल

1 पाउंड = 453.6 g

1 किलोग्राम = 2.205 lb

1 मीट्रिक टन = 0.98 टन

  • Read more about रूपांतरण गुणांक
  • Log in to post comments

Workshop Calculations Semester 1 January 2018

  • Read more about Workshop Calculations Semester 1 January 2018

Workshop Calculation & Science - Semester I (Fitter, Jan 2018)

  1. 0.2 kg =
    a) 200 gram ✔
    b) 20 gram
    c) 2 gram
    d) None
  2. 1/3 × 1/2 ÷ 1/3 =
    a) 1 ✔
    b) 1/2
    c) 2
    d) 1/4
  3. 1 gallon =
    a) 4.1 litre
    b) 4.24 litre ✔
    c) 4.50 litre
    d) 4.54 litre
  4. Reciprocal of -5 =
    a) -1/5 ✔
    b) 1/5
    c) +5
    d) 1
  5. 7/12 + (-5/16) =
    a) -7/48
    b) -11/30
    c) 13/48 ✔
    d) 1/3
  6. Quantity of matter is:
    a) Weight
    b) Density
    c) Relative density
    d) Mass ✔
  7. 2.012 + 201.2 =
    a) 203.32
    b) 203.032
Pagination
  • Current page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Next page Next ›
  • Last page Last »
Subscribe to

Video

Semester-II Workshop calculation and science Paper II

Question Paper

  • Workshop Calculation Semester 3 July 2017
  • Workshop Calculation Semester 2 July 2018
  • Workshop Calculations Semester 1 January 2018
  • Workshop Calculations Semester 1 July 2017
  • Workshop Calculations Semester 1 July 2018
  • Workshop Calculation Semester 4 Jan 2017
  • Workshop Calculation Semester 4 Jan 2018
  • Workshop Calculations Semester 2 January 2018
  • Workshop Semester 2 July 2017
  • Workshop Semester 2 July 2018
  • Workshop Calculations Semester 3 July 2018
  • Workshop Calculation Semester 4 July 2018
  • Workshop Calculations Semester 3 January 2018
  • Workshop Calculations Semester 3 July 2017
  • Workshop Calculations Semester 4 January 2018
  • Workshop Semester 4 July 2017
  • Workshop Calculation Semester 1 July 2018
  • Workshop Calculation Semester 2 July 2018
  • Workshop Calculation Semester 2 July 2017
  • Monthly test (November-2015)
  • Workshop Calculation Semester 1 Jan 2018
  • Workshop Calculation & Science Sem 2 Jan 2018
  • Workshop Calculation Semester 3 July 2018
  • Workshop Calculation Semester 3 Jan 2018

Common Subject

  • Engineering Drawing
  • Employability Skills
  • Workshop Calculation Science

Directory

  • Industrial Training Institutes
  • Engineering College
  • Medical College

Electrician + Wireman + Electroplater + Electrician Power Distribution + Lift and Escalator Mechanic | ITI Fitter | ITI COPA | ITI Welder | ITI Mechanic | ITI Electronics | Agriculture + Horticulture + Floriculture | ITI Draughtsman Civil & Mech | ITI Refrigeration & Air Conditioning | ITI Turner | ITI Plumber | ITI Machinist | ITI Cosmetology | ITI Sewing | ITI Surveyor

All Syllabus

  • ITI Syllabus
  • CTS Syllabus
  • CITS Syllabus
  • Apprenticeship Training Scheme
  • Flexi MOU Syllabus
  • जन शिक्षण संस्थान Syllabus

Copyright © 2026 ITI Directory - All rights reserved

Developed and Designed by ITI Directory